Over mij

Ik word blij van vragen. Geef mij een vraag en ik veer op en ga er vervolgens eens goed voor zitten om je vraag te beluisteren en bevragen. Benieuwd naar dat wat je op je hart hebt, of op je lever, mag ook ;). Maar ooit was dit juist mijn pijnpunt, ergens in de vroege preverbale periode heb ik gevoeld ‘mij wordt niets gevraagd’. Wie ben je, wat is er bij jou van binnen, wat drijft je, wat kom je doen in de wereld? Dit zijn vragen die elk mens moet ontberen als hij of zij ter wereld komt, maar een enneagramtype 9, zoals ik, vat dit persoonlijk op. Die concludeert: ‘Dus wie ik ben, is inherent niet betekenisvol of de moeite waard; ik sta buiten de goedheid van het leven en maak geen deel uit van dit weefsel’. Om me hiertoe te kunnen verhouden had ik een overlevingsmechanisme geknutseld van nietszeggend en ongedefineerd lijken, liever op de achtergrond verblijven en oprecht meer belang hechten aan anderen dan aan mezelf.

Mijn leven lang heb ik me afgestemd op anderen, benieuwd naar: wie is de ander, wat drijft diegene, wat komt die doen in de wereld? Dit heeft er ook voor gezorgd dat ik dit jarenlang, dag in dag uit, aan het oefenen en fijnslijpen was; tijdens mijn studie Taal- en Communicatiewetenschap en in mijn werk als communicatieadviseur en als docent en coach. Een opleiding tot enneagramcoach gaf een eerste echte verdieping in de oorsprong en uitingsvormen van overlevingspatronen, en dus ook in die van mij. Het systemisch kijken en opstellingenwerk leerde mij hoe groot en klein trauma zich vervolgens stapelt via gebeurtenissen in ons leven en hoe het een oorsprong kan hebben in de hele vroege (of prénatale) jeugd of in het familiesysteem. Identity-Oriented Psychotrauma Therapy (IoPT) heeft vervolgens gezorgd voor het bereiken van een diepere laag in het werk. Dit werk heeft mijn blik enorm verruimd en mij pas echt bewust gemaakt van wat het is om me af te stemmen op mezelf. Wat het is om present te zijn in relatie tot anderen. Ik ging mijn nieuwsgierigheid inzetten als kwaliteit en kwam daarmee meer in de stroom van mijn leven.

Opstellingenwerk – en überhaupt ontwikkeling – is er alleen bij de gratie van een vraag, een innerlijke impuls van nieuwsgierigheid, van willen weten, een bereidheid hebben om te zien. Jij bent degene die wil zien. Ik ben erbij en zorg voor wat duiding en bewegwijzering. Voel je welkom met je vraag. 

Astrid

Opleiding & Ervaring >

Samenwerking

Sinds april 2022 organiseer ik samen met Frida Derksema opstellingen, workshops en procesgroepen. Frida is psycholoog, coach en opstellingenbegeleider sinds 2011. Wij hebben elkaar leren kennen via nascholing bij Inge Knoope. Later zijn we een systemische intervisiegroep gestart. Inge was degene die opperde of het niet iets voor ons was om samen opstellingenwerk in midden-Brabant op te starten. Dat zachte duwtje hadden we nodig en daar zijn we haar dankbaar voor.