Familieopstelling

Inzicht in de verborgen dynamieken achter je vraag

           “Altijd het compromis opzoeken. Nooit mijn eigen visie verdedigen. Altijd die middenweg opzoeken en toegeven aan die ander. De tafelopstelling heeft mij inzicht gegeven waarom ik dit doe. Het heeft mij de kracht gegeven om te durven kiezen voor mijzelf. het heeft me rustiger en sterker gemaakt. En dat heeft een positieve invloed op mijn naaste geliefden. Dankjewel Astrid, jij hebt mij daarbij geholpen.” – Ine

Een opstelling geeft je inzicht in patronen die normaal gesproken verborgen blijven omdat ze zich in  ons onderbewuste bevinden. Het is een methode die snel de kern van het probleem laat zien en je kan helpen bij een thema waar je in je leven telkens tegenaan loopt, of bij issues in je familie of relatie, de opvoeding of in je werkomgeving. Ook voor het belichten van een actueel thema dat nu in je leven speelt, werkt een opstelling verhelderend, of dat nu een loopbaanvraag is, een dilemma binnen je onderneming of een kwestie in de privésfeer.

De opstelling zet je vraag of probleem in de context van het hele systeem waarvan je deel uitmaakt. Het biedt je toegang tot meer informatie en je kunt het probleem of je vraag van een afstandje bekijken. Een opstelling biedt meestal verrassende uitkomsten, het legt zaken bloot die je eerst niet zag. Daarmee creëert het nieuwe mogelijkheden in je leven.

Opstelling in een groep Je vraag kan worden opgesteld met behulp van representanten. Dat zijn mensen die als ‘stand in’ de ervaring aangaan in jouw opstelling. Zij zijn als het ware een doorgeefluik van informatie uit jouw systeem. Familieopstellingen worden eens per maand georganiseerd op zondagmiddag, zie agenda voor meer informatie.

Individuele opstelling Je vraag kan ook worden opgesteld met poppetjes op tafel of met behulp van grondankers. We kijken dan samen naar je vraag in een 1-op-1 sessie. Een sessie duurt ongeveer 1,5 uur en kost 85,-. Neem contact met mij op voor meer informatie of een afspraak. Meer info >>

“Sinds de opstelling heb ik het gevoel dat ik lichter leef. En ik merk ook veranderingen op, bijvoorbeeld dat een contact dat eerst stroef verliep, nu meer ontspannen is.”

Voor de familieopstelling in de groep komen we bij elkaar met (voor elkaar onbekende) mensen waaronder twee vraagstellers. De overige deelnemers zijn representant. Met een opstelling ga je als vraagsteller letterlijk jouw situatie in beeld brengen in de ruimte. Dat wil zeggen dat je voor personen of gebeurtenissen uit jouw familiesysteem een representant vraagt. Een representant is een stand-in die de ervaring aangaat in jouw opstelling. 

De begeleider van de opstelling zorgt ervoor dat de -voor jouw vraag- relevante personen en gebeurtenissen worden opgesteld en begeleidt het hele proces. Als vraagsteller neem je aan de kant plaats om het proces te volgen en in je op te nemen. In de periode ná de opstelling zal hetgeen je gezien hebt, doorwerken in je onbewuste systeem. 

Als representant ben je als het ware doorgeefluik van de informatie die beschikbaar is. Je hoeft daar niks speciaals voor te kunnen, behalve een open, ontvankelijke houding hebben. Jouw lijf is de ontvanger en je benoemt de gevoelens en gedachten die er in je opkomen. Het even in de schoenen van een ander kunnen staan, verruimt je perspectief, het maakt je vrijer van oordelen. 

Zie agenda & aanmelden >>