Familieopstelling

Inzicht in de verborgen dynamieken achter je vraag

“Wat een bijzondere, ontroerende, inspirerende, verbindende dag. Voor nu ben ik vooral heel erg blij en dankbaar voor alles wat ik heb kunnen ervaren. Ik heb de indruk dat er veel geopend is, dingen weer kunnen stromen, er iets op gang is gekomen. Ik ben verheugd dit de tijd te gaan geven om verder door te laten werken. Dankjulliewel voor jullie begeleiding. Voelde heel afgestemd en gelijkwaardig in het contact, jullie gaan mij in ieder geval absoluut zeker vaker zien als representant.” – Leigh Vraagsteller

Een opstelling geeft je inzicht in patronen die normaal gesproken verborgen blijven omdat ze zich in  ons onderbewuste bevinden. Via opstellingen ontdek je hoe het leven van je voorouders een grote rol speelt bij actuele vragen in je huidige leven. Het laat je de kern van het probleem zien bij een thema waar je in je leven telkens tegenaan loopt, of bij issues in je familie of relatie, de opvoeding van je kinderen, je gezondheid of in je werkomgeving. Je doet inzichten op en de opstelling werkt ook helend op een diep niveau. Of dat nu een loopbaanvraag is, een vraag over je gezondheid of een dilemma binnen je onderneming, een opstelling kun je gebruiken voor elke vraag.

Opstelling in een groep Je vraag wordt opgesteld met behulp van representanten. Dat zijn mensen die als ‘stand in’ de ervaring aangaan in jouw opstelling. Zij zijn als het ware een doorgeefluik van informatie uit jouw systeem. Familieopstellingen organiseer ik samen met Frida Derksema in Haaren en Veldhoven, zie agenda voor meer informatie.

“Sinds de opstelling heb ik het gevoel dat ik lichter leef. En ik merk ook veranderingen op, bijvoorbeeld dat een contact dat eerst stroef verliep, nu meer ontspannen is.”

Voor de familieopstelling in de groep komen we bij elkaar met (voor elkaar onbekende) mensen waaronder twee vraagstellers. De overige deelnemers zijn representant. Met een opstelling ga je als vraagsteller letterlijk jouw situatie in beeld brengen in de ruimte. Dat wil zeggen dat je voor personen of gebeurtenissen uit jouw familiesysteem een representant vraagt. Een representant is een stand-in die de ervaring aangaat in jouw opstelling. 

De begeleider van de opstelling zorgt ervoor dat de -voor jouw vraag- relevante personen en gebeurtenissen worden opgesteld en begeleidt het hele proces. Als vraagsteller neem je aan de kant plaats om het proces te volgen en in je op te nemen. In de periode ná de opstelling zal hetgeen je gezien hebt, doorwerken in je onbewuste systeem. 

Als representant ben je als het ware doorgeefluik van de informatie die beschikbaar is. Je hoeft daar niks speciaals voor te kunnen, behalve een open, ontvankelijke houding hebben. Jouw lijf is de ontvanger en je benoemt de gevoelens en gedachten die er in je opkomen. Het even in de schoenen van een ander kunnen staan, verruimt je perspectief, het maakt je vrijer van oordelen. 

Zie agenda & aanmelden >>