Communicatievraagstuk

Als procesbegeleider voor communicatievraagstukken, kijk ik graag met een holistische blik. Dat betekent dat ik altijd het hele systeem van de organisatie erbij betrek. Wie hoort erbij? En wie nog meer? Wat is de geschiedenis van de organisatie? Wat speelt er nog onder de waterlijn, waarvan we nu nog last hebben?

Alles wat niet lekker stroomt, is een signaal of symptoom van iets anders. Meestal zit dat buiten ons gezichtsveld en zijn we ons daarvan niet bewust. De systemische wetmatigheden helpen om in beeld te krijgen wat er speelt.

Ook wanneer je vol enthousiasme iets in de wereld wil zetten, kan het zinvol zijn om eerst te kijken naar onderliggende dynamieken en ‘of de weg vrij is’ voor wat je wilt bereiken. Zo krijgen je communicatieplannen en -middelen een duurzaam resultaat.

Bottom up

In een pilot van een jaar bij School voor Samen ben ik mij meer bewust geworden van de dynamieken bij groepen, teams of organisaties, de verhouding individu versus groep en hoe ‘bottom up’ nu werkt in de praktijk.

Gaandeweg kwamen mijn ervaring als communicatieprofessional en mijn enthousiasme over systemisch werk samen. Het is voor mij de basis om tot een ‘hartgedragen’ advies en aanpak kunnen komen.

Meer weten? Bel of mail me gerust!